Verantwoord gokken

Online games zijn bedoeld als entertainmentproduct, maar mensen laten zich vaak meeslepen. Daarom is het de missie van giocoplinko.com om je te informeren over de positieve aspecten en potentiële risico's van het spelen over je grenzen heen.

Sommige mensen vinden het moeilijk om te stoppen als ze eenmaal begonnen zijn en deze continuïteit van ervaring, hoewel tot op zekere hoogte leuk, kan een negatieve sociale, financiële en persoonlijke impact hebben. Gokkers die dit te lang doen zonder het te beseffen, beginnen voor ze het weten symptomen van problematisch gokgedrag te vertonen.

Dit kan iedereen overkomen, maar het goede nieuws is dat door het volgen van gevestigde verantwoordelijke gokpraktijken, elk potentieel probleem snel, betrouwbaar en pijnloos kan worden aangepakt en opgelost. De eerste stap in het omgaan met een probleem is erkennen dat je een probleem hebt.

Heb ik een gokprobleem?

Bepalen of je overmatig gokgedrag vertoont is helemaal niet zo moeilijk. Beantwoord gewoon een eenvoudige vragenlijst die, als je hem eerlijk beantwoordt, je een betrouwbaar antwoord geeft dat je kunt gebruiken om eventuele gokproblemen aan te pakken.

  1. Gok je ten koste van je sociale, persoonlijke of professionele verplichtingen?
  2. Voel je de behoefte om te blijven gokken na elk verlies?
  3. Word je achtervolgd door gedachten aan gokken?
  4. Heb je zin om te gokken op goddeloze uren?
  5. Heb je een ander aspect van je leven genegeerd om te gokken?
  6. Ben je geneigd om te stelen of te liegen om te kunnen blijven gokken?
  7. Gok je boven je stand en boven wat je je zou kunnen veroorloven voor een ander tijdverdrijf?
  8. Heb je ooit geld geleend of goederen verkocht om je gokrekening aan te vullen en door te gaan met gokken?
  9. Heb je ooit tegen andere mensen gelogen over je gokgedrag?
  10. Heb je ooit de behoefte gehad om je verliezen terug te verdienen en ben je het lange tijd blijven proberen?

Dit zijn allemaal indicatoren die je kunnen helpen om een probleem te identificeren en in de kiem te smoren. Sommige mensen denken dat de vragenlijst schaamte kan opwekken of specifiek ontworpen is om schaamte te veroorzaken bij de persoon die de vragenlijst invult. Het is echter alleen nuttig materiaal om een probleem vooraf aan te pakken. Het zou geen bron van schaamte, angst of stigma moeten zijn, en dat is het ook niet.

Hoe kan ik voorkomen dat ik het slachtoffer word van probleemgokken?

Een probleem vermijden betekent gezonde gewoontes ontwikkelen, net zoals tandenpoetsen het risico op tandbederf vermindert. Als je jezelf deze gewoontes aanleert en je goksessies begint met een paar eenvoudige regels in je achterhoofd, kun je op een gematigd en afgemeten tempo gokken zonder risico's of schade aan je welzijn. Dit is wat algemeen wordt beschouwd als een gezonde en duurzame benadering van gokken.

  1. Stel een stortingslimiet in

Een stortingslimiet kan je helpen om te controleren hoeveel je uitgeeft. Zorg ervoor dat je een limiet instelt op het bedrag van je maandelijkse storting. Op die manier heb je altijd controle over hoeveel je uitgeeft.

  1. Speel met een budget

Net als een stortingslimiet kan een budget je helpen na te denken over hoe je je geld uitgeeft. Met een vast budget zul je meer entertainment uit je sessies willen halen.

  1. Zelfuitsluiting

Als je een dwangmatige persoonlijkheid hebt, kun je jezelf uitsluiten om ervoor te zorgen dat je je niet hoeft uit te leven in een potentieel schadelijke hobby.

  1. Neem een pauze

Heb je te veel gegokt? Er is geen reden waarom je geen pauze zou nemen. Of het nu een paar uur, een dag of een week is, jij bepaalt hoeveel tijd je speelt.

  1. Speel niet AFK

Sommige mensen maken misbruik van de autoplay-functie en eindigen vaak met afstemmen (weglopen van het toetsenbord). De beste manier om van het spel te genieten is om gefocust te blijven en het beste uit je tijd te halen. Op die manier wil je niet meer actie uit het spel halen en ga je mogelijk niet over je grenzen heen.

  1. Geef niet te veel uit

Nogmaals, het is belangrijk om te weten hoeveel je aan het spel kunt uitgeven. Vraag jezelf af hoeveel je zou uitgeven aan uitgaan, nieuwe kleren, bordspellen of videogames. Is dat meer dan het bedrag dat je uitgeeft aan het spel? Zo ja, dan kun je misschien wat minder uitgeven.

Wat moet ik doen als ik een gokprobleem heb?

Als je je realiseert dat je een probleem hebt, hoef je niet te schrikken. Er zijn bewezen methodes om je te helpen en hulp te vinden. Veel pathologische gokkers denken dat hun aandoening kritiek en stigmatisering met zich meebrengt, maar de waarheid is dat duurzame gokpraktijken worden gepromoot en ondersteund en dat er hulp wordt gegeven aan degenen die het nodig hebben. Hoe kun je met het probleem omgaan?

  1. Zoek een hulplijn

Er zijn veel hulplijnen beschikbaar. Ze bieden je begrip, steun en, het allerbelangrijkste, de mogelijkheid om anoniem te overleggen. Veel mensen vinden dit het allerbelangrijkste en hebben behoefte aan vertrouwelijke gegevens om te kunnen beslissen hoe ze het beste met hun problemen kunnen omgaan.

  1. Word lid van een steungroep

Steungroepen zijn nuttig omdat je er emotionele steun kunt vinden en het bewijs dat je niet alleen bent. Het werken aan doelen zoals "clean blijven" zijn effectieve en bewezen methodes. De meeste mensen zijn echter nog steeds vatbaar voor verslaving, wat, zolang de persoon het onder controle heeft en zich ervan bewust is, geen probleem hoeft te zijn.

  1. Een doel stellen om sponsor te worden

Veel mensen vinden het gemakkelijker om met hun verslaving om te gaan als ze anderen helpen. De extra verantwoordelijkheid om voor anderen te zorgen heeft een bewezen evolutionaire basis voor succes, net als ouderschap. Sponsors zijn statistisch gezien minder geneigd om te gokken, omdat ze het veel belonender vinden om anderen te helpen.

  1. Aarzel niet om contact op te nemen

Of het nu gaat om BeGambleAware of GamCare, aarzel niet om de eerste stap te zetten. Neem contact op en vraag vandaag nog om hulp als je denkt dat je lijdt aan gokgerelateerde schade.